Ορθοδοντική ενηλίκων - Σιδεράκια για ενήλικες, διαφανείς μεμβράνες

Η ορθοδοντική Ενηλίκων ασχολείται κυρίως, με τη διόρθωση των προβλημάτων της σύγκλεισης που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία! Δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορεί να διορθωθεί, αλλά μόνο στο πώς μπορεί να διορθωθεί. Τα περισσότερα από αυτά τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να έχουν την αφετηρία τους στην παιδική ή την εφηβικά ηλικία. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις ορθοδοντικών προβλημάτων που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή. Για παράδειγμα απώλεια δοντιών λόγω καταγμάτων, τερηδόνας ή περιοδοντικής νόσου μπορούν να αποτελέσουν την έναρξη συγκλεισιακών προβλημάτων. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί σε αυτές τις περιπτώσεις να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις από μόνη της ή και σε συνδυασμό με μεταγενέστερη προσθετική/αισθητική αποκατάσταση.

Η Ορθοδοντική θεραπεία και ιδιαίτερα η ορθοδοντική ενηλίκων, είναι κατά βάση μια αισθητική παρέμβαση και με τις σύγχρονες τεχνικές, όλοι οι ενήλικες που θέλουν να αποκτήσουν το χαμόγελο που ονειρεύονται, μπορούν! Υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα, ακόμη και για αυτό των μηχανισμών που είναι ορατοί. Η γλωσσική Ορθοδοντική ή η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες είναι πλέον ρουτίνα. Ενώ πριν μερικά χρόνια η ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων με την χρήση “αόρατων μηχανισμών” είχε περιορισμούς, σήμερα, σχεδόν όλες οι ορθοδοντικές παρεκκλίσεις μπορούν να διορθωθούν με μηχανισμούς πολύ λιγότερο ή και και καθόλου ορατούς.

  • Ενήλικη γυναίκα με σιδεράκια
  • Ενήλικη γυναίκα με σιδεράκια
https://www.siderakiakontos.gr/wp-content/uploads/2023/02/Ceramic-braces-1-350x350.jpg
https://www.siderakiakontos.gr/wp-content/uploads/2023/02/Ceramic-braces-2-350x350.jpg

Με ποιο Τρόπο Λειτουργεί η ορθοδοντική θεραπεία

 

Η ορθοδοντικη θεραπεια τόσο των παιδιών/εφήβων όσο και των ενηλίκων έχει σαν στόχο την διόρθωση της στρεβλοφυίας των δοντιών και διαμέσου αυτής την αποκατάσταση της σύγκλεισης και της λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος. Με άλλα λόγια, διορθώνοντας τις θέσεις των δοντιών και τους χώρους μεταξύ αυτών δημιουργείται το λειτουργικό υπόβαθρο για την επίτευξη μιας υγιούς σύγκλεισης και συνεπώς και ενός αισθητικού και όμορφου χαμόγελου! Προκειμένου να γίνει αυτό χρησιμοποιούνται διαφόρων ειδών ορθοδοντικοί μηχανισμοί, είτε κινητοί είτε ακίνητοι. Οι κινητοί μηχανισμοί είναι συσκευές ή νάρθηκες που τοποθετούνται πάνω στα δόντια για κάποιες ώρες και που στόχο έχουν την μετακίνησή τους. Οι ακίνητοι μηχανισμοί συγκολλούνται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών από τον ειδικευμένο ορθοδοντικό είτε στην εξωτερική πλευρά (παρειακά) είτε στην εσωτερική (υπερώια/γλωσσικά).

 

 Αυτοί οι μηχανισμοί μένουν μόνιμα κολλημένοι πάνω στις οδοντικές επιφάνειες μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας, όπου και αφαιρούνται πάλι από τον ορθοδοντικό. Συνεπώς επιδρούν πάνω στα δόντια καθ’όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου και άρα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Η επιλογή κινητών ή ακίνητων μηχανισμών είναι συνάρτηση του ορθοδοντικού προβλήματος, του σχεδίου θεραπείας, της ηλικίας του ασθενούς, της δυνατότητας του να τοποθετεί και να αφαιρεί τους μηχανισμούς καθώς και ειδικότερων συνθηκών όπως πχ η συχνότητα με την οποία ο ασθενής μπορεί να επισκέπτεται το ορθοδοντικό ιατρείο. 

Οι ασθενείς αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία με στόχο να αποκτήσουν ένα όμορφο χαμόγελο. Όμως πέρα από αυτόν τον αισθητικό στόχο, υπάρχουν και άλλοι πολλοί λόγοι που η ορθοδοντική θεραπεία και αποκατάσταση συμβάλλουν στην βελτίωση της στοματικής υγείας και της υγείας μας γενικότερα. Η ευθεία οδοντοφυία και που ακολουθεί τους φυσιολογικούς βιολογικούς κανόνες δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για το σωστό και αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών και άρα και την διατήρηση της υγείας τους. Επίσης, οι στηρικτικοί ιστοί των δοντιών (το οστό μέσα στο οποίο στηρίζονται τα δόντια και τα ούλα που καλύπτουν αυτό το οστό) επωφελούνται από αυτές τις ιδανικές βιολογικές συνθήκες. Μάλιστα, σε περιπτώσεις περιοδοντικής νόσου (κυρίως σε ενήλικες, όπου το οστό που συγκρατεί τα δόντια έχει απορροφηθεί λόγω φλεγμονής) είναι δυνατόν η ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών να βελτιώσει ή και να ενισχύσει αυτή την οστική στήριξη. 

Όταν τα δόντια είναι τοποθετημένα στις ιδανικές θέσεις τότε είναι εφικτή και η επίτευξη φυσιολογικής σύγκλεισης, δηλαδή της φυσιολογικής και ισορροπημένης επαφής των δοντιών της άνω γνάθου με αυτά της κάτω γνάθου. Η συνθήκη αυτή είναι αναγκαία για την ισορροπημένη κατανομή των μασητικών δυνάμεων (αυτών που αναπτύσσονται όταν μασάμε την τροφή αλλά και όταν καταπίνουμε ή όταν σφίγγουμε τα δόντια μας!). Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργούν οι μασητήριοι μύες κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, να κουράζονται δυσκολότερα και άρα να επιβαρύνουν και τις αρθρώσεις της κάτω γνάθου με το κρανίο λιγότερο.

Κάποια περιστατικά τα οποία εμφανίζουν υπερβολική έλλειψη χώρου (συνήθως λόγω ανισορροπίας του μεγέθους των δοντιών σε σχέση με αυτό των γνάθων) απαιτούν εξαγωγές μονίμων δοντιών. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ο επιπλέον χώρος που απαιτείται για να ευθειαστούν τα υπόλοιπα δόντια και να αποκατασταθεί η ισορροπία του συστήματος. Αν και οι εξαγωγές δοντιών δεν είναι μια δημοφιλής θεραπευτική επιλογή, μερικές φορές είναι αναγκαία για να διαφυλαχτεί η υγεία των υπολοίπων δοντιών και να μειωθεί ο κίνδυνος να έχει η θεραπεία παρενέργειες ή μεγάλη τάση υποτροπής του αποτελέσματος. 

 

Όταν όλες αυτές οι συνθήκες έχουν επιτευχθεί, το στοματογναθικό μας σύστημα λειτουργεί ιδανικά και αυτό συμβάλλει σημαντικά στην συνολική υγεία του οργανισμού μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το στόμα δεν είναι μόνο το όργανο της μάσησης, της γεύσης και της ομιλίας αλλά και το πρώτο τμήμα τόσο του πεπτικού/γαστρεντερικού αλλά και του αναπνευστικού συστήματος!

Invisalign – Διαφανείς νάρθηκες

 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η πρόοδος στην ψηφιακή τεχνολογία και στα νέα υλικά έδωσαν την δυνατότητα να αναπτυχθούν ορθοδοντικές θεραπευτικές μέθοδοι με διαφανείς νάρθηκες. Η φιλοσοφία αυτών των θεραπειών είναι διαφορετική από αυτή των συμβατικών μηχανισμών (σιδεράκια). Με την βοήθεια προηγμένων λογισμικών προγραμμάτων κατασκευάζονται διαφανείς νάρθηκες οι οποίοι μετακινούν τα δόντια σταδιακά από την αρχική τους θέση προς την τελική, η οποία έχει σχεδιαστεί και προσδιοριστεί ψηφιακά. Προϋπόθεση για την επιτυχή ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες είναι η χρήση τους από τον ασθενή σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο εκτός των ωρών των γευμάτων. Αν και αυτή η τεχνολογία αναπτύχθηκε με στόχο τους ενήλικες ασθενείς και την κάλυψη των αναγκών τους για αισθητικά/”αόρατα σιδεράκια”, οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα καθιστούν αυτού του είδους τις ορθοδοντικές θεραπείας κατάλληλες και για ένα σημαντικό μέρος των ασθενών στην προεφηβική ή και εφηβική ηλικία. 

διάφανοι νάρθηκες

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου ορθοδοντικής θεραπείας είναι τα ακόλουθα:

Οι διαφανείς νάρθηκες και τα μικροσκοπικά εξαρτήματα που συγκολλούνται στην επιφάνεια των δοντιών για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των οδοντικών μετακινήσεων είναι σχεδόν “αόρατα”.

Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής και το βούρτσισμα των δοντιών είναι πολύ αποτελεσματικά και ευκολότερα σε σχέση με τα συμβατικά σιδεράκια γιατί οι νάρθηκες αφαιρούνται από το στόμα κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος. Συνεπώς και οι πιθανότητες να δημιουργηθούν μόνιμες κηλίδες (απασβεστιώσεις) ή και τερηδόνα στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών (αδαμαντίνη) είναι πολύ λιγότερες.

Οι μετακινήσεις των δοντιών είναι προβλέψιμες και εκ των προτέρων προσδιορισμένες, ενώ οι επισκέψεις στο ορθοδοντικό ιατρείο είναι σημαντικά λιγότερες, πιο αραιές και χωρίς ιδιαίτερα έκτακτα συμβάματα (“ξεκολλήματα”). Άρα και ασθενείς που ζουν μακριά από το ορθοδοντικό ιατρείο ή ακόμη και σε άλλη χώρα, είναι δυνατόν να κάνουν την ορθοδοντική τους θεραπεία στον ειδικό ορθοδοντικό της επιλογής τους

Σε συγκεκριμένες ορθοδοντικές παρεκκλίσεις, είναι δυνατόν οι θεραπείες με διαφανείς νάρθηκες να είναι πιο αποτελεσματικές από τα συμβατικά σιδεράκια και συνεπώς η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας πιο σύντομη.

Η μέθοδος αυτή τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος και στις ορθοδοντικές θεραπείες παιδιών και εφήβων αφού οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν δώσει την δυνατότητα να κατασκευάζονται οι διαφανείς νάρθηκες με τέτοιο τρόπο ώστε να προβλέπεται η απόπτωση των παιδικών (νεογιλών) δοντιών και η ανατολή (φύτρωμα) των μόνιμων.