Σε ποιά ηλικία

Πότε ξεκινά μια θεραπεία

 

nf1

Δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός για την διόρθωση ενός ορθοδοντικού προβλήματος!

Όμως, η πρώτη επαφή με τον Ορθοδοντικό πρέπει να γίνει στην ηλικία περίπου των επτά ετών. Η διόρθωση σχεδόν όλων των ορθοδοντικών ανωμαλιών είναι εφικτή σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος της θεραπείας.

Όταν η οστική βάση των δοντιών είναι φυσιολογική και η σκελετική σχέση των γνάθων είναι αρμονική, τότε η ορθοδοντική θεραπεία, σε γενικές γραμμές, γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις ηλικίες. Έχει στόχο τον ευθιασμό των δοντιών σε κάθε γνάθο και την εξομάλυνση της σύγκλεισης, του τρόπου δηλαδή που "κουμπώνουν" τα δόντια των δύο γνάθων μεταξύ τους.

Όταν όμως απαιτείται να διορθωθεί η οστική σχέση των γνάθων, τότε η ηλικία που ξεκινά μια ορθοδοντική θεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει γιατί σε ηλικίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανάπτυξη του σκελετού του σώματος και του προσώπου ειδικότερα, είναι εφικτή, με τις κατάλληλες τεχνικές, η κατεύθυνση της αύξησης και η εξομάλυνσή της.

Στούς ενήλικες, που αυτό δεν είναι πλέον δυνατόν, χρειάζεται και χειρουργική παρέμβαση για την αποκατάσταση τέτοιων προβλημάτων..