Στοματική υγιεινή Καθαρά δόντια και ούλα !

 Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες οδηγίες βουρτσίσματος :

Η στοματική υγιεινή είναι το Α και το Ω για μια επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία. Το αποτελεσματικό βούρτσισμα είναι το βασικό μέσο για να παραμένουν τα δόντια και τα ούλα καθαρά, χωρίς μικρόβια, και άρα υγιή. Επικουρικά, η χρήση μεσοδοντίων βουρτσών, οδοντικού νήματος όπου αυτό είναι εφικτό και στοματικών διαλυμάτων είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής.

Οδηγίες βουρτσίσματος

Βούρτσισμα

 Το αποτελεσματικό βούρτσισμα, ειδικά όταν υπάρχουν ορθοδοντικοί μηχανισμοί (σιδεράκια) στο στόμα απαιτεί χρόνο. Δύο-τρία λεπτά (2-3’) είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος για να καθαριστούν ικανοποιητικά όλα τα δόντια. Οι μικρές, ήπιες κυκλικές κινήσεις στην περιοχή του αυχένα του δοντιού (εκεί που ενώνεται το δόντι με τα ούλα) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για να απομακρύνουν υπολείμματα τροφών και κυρίως την μικροβιακή πλάκα.
 
οδηγίες βουρτσίσματος

οδηγίες βουρτσίσματος

Βουρτσάκια μεσοδοντίων

Είναι μικρές βούρτσες κατασκευασμένες γύρω από ένα λεπτό συρμάτινο ή πλαστικό στέλεχος και τοποθετημένες σε πλαστική λαβή-βάση. Είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να εισχωρούν σε σημεία που η κλασσική οδοντόβουρτσα δεν χωρά. Υπάρχουν διάφορα είδη, μεγέθη και μάρκες και τις βρίσκει κανείς στα φαρμακεία ή σε καταστήματα καλλυντικών.

Στοματικά Διαλύματα

 Είναι δύο ειδών: τα αντισηπτικά διαλύματα, που καταπολεμούν την μικροβιακή χλωρίδα του στόματος και άρα και τις συνέπειές της και τα φθοριούχα διαλύματα. Τα τελευταία περιέχουν φθόριο σε αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα, το οποίο έχει την ιδιότητα να ενδυναμώνει την αδαμαντίνη των δοντιών. Έτσι τα "θωρακίζει" από την προσβολή των μικροβίων και την δημιουργία τερηδόνας. Η επιλογή του κατάλληλου στοματικού διαλύματος γίνεται από τον ορθοδοντικό με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

οδηγίες βουρτσίσματος